På gång i mitt trädgårdsliv...

VÄLKOMMEN ATT BESÖKA TRÄDGÅRDEN EFTER ÖVERENSKOMMELSE. HAR ALLTID LITE VÄXTER TILL FÖRSÄLJNING.

OBS!

Flyttat till annan ort. Sidan under uppdatering!




söndag 27 februari 2011

Drömde om paradiset

Eller nästan iaf. Drömde att jag stod på baksidan av min tomt (där krysset är) och blickade ut mot ängen som jag har nyttjanderätt på. Årstiden var "nu" och jag var förvånad över hur grönt allt plötsligt hade blivit och hur snabbt det växt utan att jag märkt det. Bilden jag såg var en blandning av de befintliga lupiner och gräset som redan växer där, till detta kom höga svajande gräs, lummiga träd och stora rhododendron på båda sidor av en bred klippt gräsgång. När jag sedan vaknade med en känsla av att ha varit i paradiset tänkte jag att det kanske är en vision om hur det kan se ut, vem vet?

Nu har jag, som inte ska sitta vid datorn p.g.a. ryggont, suttit här en bra stund för att få till ett bildspel på bloggen. Jag har glömt hur jag gjorde och får inte till det, lagom frustrerande för en som inte gillar datakrångel. Det får räcka med lite prat om Rhododendron, alltså mer prat om dem...

Det hade inte varit fel om jag var bättre på att namna mina bilder direkt när jag överför dem till datorn, igår satt jag därför och gjorde detta och hoppas det blivit rätt. Köpte en del småbladiga förra året en del onamnade billiga och en del lite mer speciella och det är några jag är osäker på om de blivit rätt.





Passade på att läsa lite gamla nummer av Rhododendronnytt och insåg att ju mer jag läser om pollinering, skadedjur och jordmån så får jag vara glad att mina lever. Jag chansar en del när det gäller härdighet och två småbladiga har dött, snarare p.g.a. vårtorka än kyla. Även de som är härdiga har uteblivit med sin blomning någon gång eftersom knopparna torkat, så man vet aldrig hur det blir till våren.

När det gäller skadedjur så verkar vissa sorter vara mer benägna att dra till sig öronvirvlen, Norfolk Candy ser helt tuggad ut.Andra får fula fläckar på bladen, som denna frösådda (blomman är underbar, men så finns det ju de som är helt fina tack o lov. Tre som fortfarande inte fått fula blad är; Silberwolke, Kabarett och Emanuela som förövrigt har fin nytillväxt.






fredag 25 februari 2011

Pärlhyacinter - är det något speciellt?

Muscari 'Baby´s Breath'
De ser väl likadana ut allihop? Så är det många som tycker har jag hört. Men, nej, det vill jag inte påstå. Tyvärr har jag inte namn och bild på mina och jag har inte heller sett de senast inköpta blomma, så jag ser fram emot våren nu.







På växtmarknader och hos bl.a. Janis Ruksans i Estland och Gerbianska kan man hitta en del ovanligare arter och varianter, i det vilda kan de variera. Jag har aldrig haft problem med att de försvinner (röta eller sork)men risken är att man gräver upp dem men då blir det ju bara fler men lite spridda. De passar som regel i alla typer av rabatter och jag tror det finns arter som föredrar stenparti (men det är jag inte hundra på).

Här nedan följer ett urval, den lila har jag inget namn på, den kan vara köpt som en M. pallens men ser inte ut så, pallens är en blek variant som jag väntar att få se till våren. Likaså har jag inte namn på den ljusblå låga sorten som är på den suddiga bilden, köpt på växtmarknad.













Jag samplanterar nästan alltid Tulpaner och Pärlhyacinter eftersom jag tycker de är fina tillsammans.



lördag 19 februari 2011

Bloggandet kom av sig, men...

det innebär inte att jag kommit av mig med trädgården, förutom att det är vinter förstås. Kall, tung vinter, som gärna får övergå till vår snart. Medan jag väntar försöker jag sortera alla foton som jag som vanligt inte hållt ordning på under säsongen. Varje år blir jag lika förvånad över att jag faktiskt har en del blommor där ute vilket är svårt att tro nu. Så jag längtar hit.



I källaren växer nya plantor som ska ut så småningom och där försöker jag ta hand om så mycket jag hinner, men det blir snabbt ont om plats. Vad gör det? Huvudsaken är att man står ut tills det blir vår.

Inspekterade lite i trädgården idag, en del snö har ju försvunnit så man ser lite mer. Risken finns att en del dött tyvärr. Sorkhål lite här och var, så det som inte frusit ihjäl kanske har dött på grund av de som levt gott under marken. Samma oro varje år - även om jag har ganska mycket växter så kan jag ändå sörja en liten växt som inte fått leva. Det är ju sällan det man inte vill ha dör eller försvinner. Denna ros lever(?)farligt, sorkhål till granne.




Lökväxter, rosor och rhododendron tillhör de sorter som alltid blir lite svinn på varje vinter. Rosor ska jag inte ha mer så det spelar inte så stor roll, men vill ju gärna ha kvar de finaste av de jag har. Rhododendron vill jag inte bli av med, där ser mitt habegär ut att växa mer och mer. Fem nya kommer det bli i år redan beställda från Hachmanns för leverans i april när vi åker dit. En är bl.a. R. campanulatum ssp. aeruginosum 'Blaushimmer' men blågörna blad. Härdig till - 24 så vi får se hur det går med den. Här nedan är Hachmans bild av den. Nästa gång jag skriver blir det nog mer om Roddar eller möjligtvis Muscari.