På gång i mitt trädgårdsliv...

VÄLKOMMEN ATT BESÖKA TRÄDGÅRDEN EFTER ÖVERENSKOMMELSE. HAR ALLTID LITE VÄXTER TILL FÖRSÄLJNING.

OBS!

Flyttat till annan ort. Sidan under uppdatering!




fredag 30 mars 2012

Vårvinter och påsklov

Nu har jag påsklov och hade hoppats på att kunna göra mycket ute, men väderprognosen ser inte lovande ut. Det skulle vara väldigt trist ifall det är en massa som kommit igång nu blir förstört. Åtta minus på nätterna kan kvitta tycker jag, speciellt om det bara ska vara några få grader på dagarna, då tror jag inte mina småplantor klarar sig på altanen. Omskolning står annars på att-göra-listan.

Idag varvade jag rensning av revsmörblommor och annat trevligt med att klippa ner blasten på de sista Iris sibirica, vilket också är ett trevligt göra - not. Det var ganska blåsigt och när jag nästan fyllt skottkärran så blåste givetvis det mesta av. Har man inte redan att göra så kan man göra som jag blåsiga dagar. Hittade lite frösådda plantor av en benved och klippte i min varigerade Forsythia 'Fiesta'som jag tänker sätta sticklingar av. Det blev en runda med kameran också och jag är förvånad att det gick att få några bilder trots blåsten.





Corydalisen börjar blomma för fullt nu och krokusen är nästan överblommad. Det är fortfarande mycket som inte kommit så långt än, men det är jag nog tacksam för nu när det blir snö och kallt igen.







Corydalis tänker jag definitivt skaffa fler av, mina vårfavoriter såväl som krokus. Jag har flera ställen som jag skulle behöva fylla med just vårlökar, men har inte riktigt vågat eftersom jag inte vet hur mycket sorken äter där. Flera av mina tidiga våriris har försvunnit, antagligen för att jag grävt upp dem - av misstag!






onsdag 21 mars 2012

Nya lökar

Igår kom en leverans från Eurobulb i Holland och jag hade faktiskt inte beställt så mycket denna gång. Eremurus robustus var en av dem jag fick, alltså jättestäpplilja. Ska bli spännande att se om jag lyckas plantera den riktigt nu och om den klarar sig här. Ganska rejäl planta med rötter som en bläckfisk (sorkarna gillar dem säkert). Några Lilium lakongense och Claude Shride fanns också med, vi var några som delade på förpackningarna så det blev inte så dyrt även om just de lökarna hör till de dyraste sorterna i deras sortiment.

Eftersom säsongen satt igång ovanligt tidigt i år så försöker jag att varva rensning med att förbereda för årets nya växter som ska komma och hoppas med detta att jag kan ligga något i fas när det väl tar riktig fart i rabatterna. Vi får väl se hur det blir med det. Det har ju redan börjat, corydalis, dubbla vintergäck, blåsippor, trillium, snödroppar, krokus, stenpartiväxter, tidlösa, vårstjärnor, scilla m.m. blommar nu.

















måndag 19 mars 2012

Nu går det undan...

Och man hinner som vanligt inte med allt man vill göra. Här bjuder jag på några bilder i alla fall och jag hoppas jag inte glömmer att fotografera allt som sprutar upp nu. Jag hoppas inte vi får ett bakslag nu för i vinter är det mycket som klarat sig fint. Förutom det som blommar nu så gläds jag åt Rhododendron med fina färger som syns tydligt innan allt annat kommit igång. Trillium nivale är på gång att slå ut och hoppas den inte hinner blomma över innan jag kommer ut med kameran i rätt tid.









lördag 3 mars 2012

Idag har Crocus baytopiorum slagit ut!

Och den är mycket speciell i färgen! Tyvärr lyckades jag inte fånga färgen så bra när jag skulle ta bilden, solen lyste och jag kunde inte få rätt vinkel.Den är nästan turkosblå. Nästa vecka väntas kallt och snöslask, vilket jag inte känner ett dugg för. Det har varit så härligt att kunna vara ute nu och både titta på allt som börjar blomma, samt röja undan det gamla vissna, allt för att vårens spirande ska komma till sin rätt!

En frösådd Helleborus hybrid som blommade idag för första gången, inte så speciell men den blommade och det gladde mig en solig dag som denna!




I källaren fortsätter det spira också, och det börjar bli trångt under lysrören. I vanliga fall brukar jag kunna skola om en del och ha under lyset men det kommer nog inte få plats i år. Om man hade vågat lita lite mer på vädret så skulle jag kunnat ha en del omskolat på altan, men smäller det till och blir 15-20 minus så vet jag inte om de klarar det. Det är ganska bra om man kan ta lite redan nu, eftersom det blir så mycket sen och så hinner det växa till sig så man kan sätta ut en del av plantorna succesivt under säsongen. Idag sådde jag ytterligare 58 olika perenner och även några lejongap. Det blir färre annueller, och även färre pelargonsticklingar för var år, både pga av platsbrist och tidsbrist. Jag tycker det ser ganska skräpigt ut på min altan där jag har pelargonerna sommartid.

Emma från Bengtsbo är en favorit!