På gång i mitt trädgårdsliv...

VÄLKOMMEN ATT BESÖKA TRÄDGÅRDEN EFTER ÖVERENSKOMMELSE. HAR ALLTID LITE VÄXTER TILL FÖRSÄLJNING.

2018 Kommer jag ha Öppen Trädgård i samband med

Tusen Trädgårdar den 1 juli,
http://www.tradgardsriket.se/
Lands Öppen Trädgård den 15 juli

söndag 14 februari 2010

Vad har jag gjort?!

Ja, så tänker jag nu när jag tittar ut i trädgården och på en del bilder från några år tillbaka. Då när gräsmattan ännu var dominerande i trädgården och även harmoniserade allt blommande. Nu denna årstiden ska man ju inte prata om hur rörigt och fult det är med alla torra pinnar man inte hunnit klippa bort, snön döljer ju en del än så länge, men det som göms i snö...

Hur som helst, jag har ju fått en besvärlig bit mark till att ta mig an, jag har inte ropat hej än eftersom pappren inte är klara, men men. Nu befinner jag mig i planeringsstadiet och har beslutat att den nya delen främst ska bestå av träd och rhododendron, och div. lundväxter - många hostor ska få plats. I övriga trädgården ska jag ha mer plats för pioner och iris och perenner. När jag tittar på mina bilder nu så inser jag vikten av att ha massplanteringar av vissa sorter, vilket jag inte tycker är roligt när jag väl håller på med trädgården. Och det har ju inte hunnit växa till sig riktigt bra än. Det är då jag får känslan - Vad har jag gjort? Det var finare innan jag började göra land...men höjdpunkterna i trädgården varierar ju och det beror på vilka bilder man tittar på. Jag vill iaf inte göra om samma misstag på den nya delen, hm, om det kan undvikas.


Olika färger är ju helt klart svårare än andra att placera rätt. I somras hade jag en massa blå riddarsporrar och jag tyckte det var så blått så man studsade. Jag har inte tagit bort några så i sommar blir det väl ännu värre. Annars är ju blått en färg som det mesta passar till. Jag har några iris germanica i färger som inte är så lätta att passa in överallt och jag märker att jag har en förkärlek till just dessa nyanser hos iris. Den nedersta irisen var jag tvungen att ge bort för den passade inte någonstans - det var dessutom en felleverans jag fått.
På vissa platser i trädgården försöker jag hålla färgstämt iallafall men då har det blivit en röra av växter som egentligen inte har samma krav på växtplats och även om de ser ut att trivas så ger det ett konstigt intryck med azalea, ros och iris bredvid varandra. Detta var besvärligheterna. Det finns ju de som är ganska lätta att placera också. De som passar överallt nästan och tonar ner, de är också växter som ofta är mest förekommande i sortimenten, antagligen just för att de är tacksamma på det viset. Jag tänker på ljusblå,ljusrosa och vita blommor, främst pioner och iris. Det finns så många som är snarlika att det är väldigt svårt att se skillnad på dem.

'Peacher', ser ju ut som vilken rosa fluffig pion som helst nästan, färgen bleknar snabbt som hos de flesta rosa pioner men en skillnad är att blommorna är stora i jämförelse med många andra rosa fluffisar.'Miss America', hör också till de med stora blommor, därav namnet har jag hört, knoppen tenderar att vara rosa i början och sen blir blomman vit.

Ljuslå iris är jag svag för och de passar som sagt till vad som nästan, speciellt med ovanstående pioner, bara de är tillräckligt höga. Bland de ljusblå har jag bland annat dessa som inte är för bleka. 'Empress of India' är den mörkare och den ljusa är 'Song of Norway'.


När det gäller färger på pioner så finns det en färgskala i mörkrött som jag är extra förtjust i och bland annat'Nippons Beauty' tillhör denna tillsammans med flera andra som jag har och de ska inte placeras bredvid de romantiska fluffarna, men är snygga ihop med lime och vitt tycker jag. Vill man ha en mer exotisk spännande rabatt så varför inte mörkblått? I sommar blir det till att ta bättre vybilder - behöver träna på det!

1 kommentar:

  1. Planera för trädgården gör man nog hela tiden tror jag.Du skriver att du vill ta fler vyfoton, med mig är det tvärtom , jag saknar att jag inte tog fler närbilder på mina blommor förra sommaren, tänkte helt enkelt inte på att det kunde vara kul att ha. Fotograferingsintresset kom inte förren jag började blogga och då upptäckte hur mycket jag saknade och kunde ha gjort....så jag längtar bara till våren nu så jag kan börja ta vackra bilder på mina växter.eftersom jag har börjat helt från början i min trädgård så ser jag fram emot varje år hur mycket allting har växt och fyller ut rabatterna.
    kram mia

    SvaraRadera