På gång i mitt trädgårdsliv...

VÄLKOMMEN ATT BESÖKA TRÄDGÅRDEN EFTER ÖVERENSKOMMELSE. HAR ALLTID LITE VÄXTER TILL FÖRSÄLJNING.

2018 Kommer jag ha Öppen Trädgård i samband med

Tusen Trädgårdar den 1 juli,
http://www.tradgardsriket.se/
Lands Öppen Trädgård den 15 juli

lördag 13 februari 2010

Våren glittrar och lyser - men inte än...

Nä, och medan snön fortsätter att vräka ner var och varannan dag så tar jag och kikar på mina bilder och konstaterar att jag fotograferat vissa väldigt mycket och andra inte alls. Vissa bilder är så suddiga och dåliga att jag verkligen måste skärpa mig i sommar och ta bättre bilder. Vissa växter är inte tillräckligt gamla eller utvecklade för att göra sig bra på bild men jag har ändå fotat dem för att ha dem i min bildbank så länge.

Vår är ju det stora samtalsämnet nu - de flesta, inklusive jag själv - längtar efter vår. Och vintern trotsar, t.o.m snödroppet är avlägset då det oftast är kallt när solen tittar fram. I förrgår fick jag dock en aning av det - ljuset var starkt och det droppade, åh då satte känslan in på riktigt. Jag minns knappt hur våren känns, men jag börjar längta efter svart asfalt.

Vår innebär bland annat lökväxter och insekter. Starka färger och mycket gult! Och glitter och glans, ser jag när jag tittar på en del av mina bilder.

En underskattat växt när det gäller samplantering till lökväxter är Pullmonorian som finns i variation både vad gäller blommans färg och bladverkets form och färg. Detta är ju en spridare som precis som lökväxterna trivs som undervegetation till buskar och träd. Tyvärr var detta en av de växter som jag nästan bara lyckats få suddiga bilder på. Jag har nog ca 15 olika sorter och de jag visar nu är bland de vanligare och jag har inget namn på dem. Den blå sorten har nästan helt klarblå blommor med relativt smala gröna blad (det finns en annan med smalare blad och ännu mer blå blommor) och den andra som sitter under min Rosenrips har mycket silvriga blad som blir ljusare längre in på säsongen, denna har ljuslila blommor.Utöver dessa två sorter har jag som sagt flera andra och den stora röda kan blomma redan snart i mars om våren är längre kommen än vad den är i år. Viktigast för Pullmonariorna är att de inte står för torrt, då är de inte roliga.

Blåsippan ute i backarna står, niger och säger att nu är det vår ja, det dröjer nog ett tag till...och i år ska jag minsann få bättre bilder på alla raringarna. Vissa växter är svåra att fotografera, blåsippor (fånga färgen), dubbla snödroppar (om man inte stödjer upp dem) och julrosor som man också vill se underifrån. På sista bilden kommer en ungersk blåsippa underifrån iallafall. Nästa bild är Trillim grandiflora plena också en underbar skönhet som lyser från sin plats. Jag hoppas den klarat vintern.


2 kommentarer:

  1. Herregud Camilla man blir ju alldeles sjuk av längtan efter våren när man ser alla dina ljuvliga bilder:) Jag undrar när vi får se svart asfalt. Det sticker i alla fall i sådderna nu och det är ju ett vårtecken om än inomhus:) He en fortsatt trevlig helg/Monne

    SvaraRadera
  2. Vilka underbara bilder Camilla!
    Jag köpte en fylld trillium i våras och hoppas också innerligt att den klarat vintern.
    Ha det bra / Elinore

    SvaraRadera