På gång i mitt trädgårdsliv...

VÄLKOMMEN ATT BESÖKA TRÄDGÅRDEN EFTER ÖVERENSKOMMELSE. HAR ALLTID LITE VÄXTER TILL FÖRSÄLJNING.

2018 Kommer jag ha Öppen Trädgård i samband med

Tusen Trädgårdar den 1 juli,
http://www.tradgardsriket.se/
Lands Öppen Trädgård den 15 juli

måndag 13 februari 2012

Vikten av färska frön

I mitt förra inlägg nämnde jag att jag sått flera sorters frö som helst ska sås färska och som kanske aldrig kommer att gro. Ibland tar de bara längre tid på sig om de får stå ute i några år. I början hade jag definitivt inte tålamod att låta krukorna stå så länge men nu gör det mig inget. Hur som helst, till de växter vars frö man helst ska så färska hör ju mina favoriter trillium, hepatica, helleborus, pulsatilla, clematis, för att nämna några.

Trillium grandiflorum 'Flore Plena' får man inte genom frösådd men såväl andra kan man ju få. I min trädgård finns inte så många trillium trots att jag nog petat ner en del lökar som aldrig visat sig. På bildkollaget nedan syns några alla köpta plantor utom den röda T.sessile, där lyckades jag med lökarna. I somras köpte jag även T. nivale,T.lutea och Trillium viridiapiece, tyvärr har jag inga bilder på dem eftersom de var i frö!!! Så nu är mina förhoppningar stora att fröna från nivale och lutea kommer gro snällt för mig eftersom de såddes så fort det bara gick! Från frölistorna har jag fått hem T. rivale, T. ovatum och ovatum hibbersonii som man ju kan önska att de gror inom ett par år. Har inte kollat hur det är med deras härdighet. Trillium verkar klara att växa igenom levermossan som jag har problem med här i mina krukor ute. Där har jag några små plantor som grott efter några år och ännu inte kommit ut i trädgården.Pulsatillor har jag nog nästan aldrig fått att gro med gamla frön, men jag ger inte upp utan fortsätter att så de lite mer ovanliga sorterna. Kanske skulle det hjälpa med GA-3, vilket jag aldrig provat. Man ska ta bort svansen på pulsatillor och clematis annars hämmas groningen har hört. När jag sått färska frön från mina plantor i trädgården så är det full pott i krukorna efter en kort tid, så visst är det skillnad. Likaså är det med helleborus som kan stå i flera år innan de gror om fröna inte varit färska, medan det blir många plantor om de sås direkt. Det skulle behöva finnas färska-frö-utbyten! Blåsipporna som står i krukorna har jag inget hopp om, när det gått en tid brukar jag tömma ut krukorna kring befintliga blåsippor och skulle det då gro nåt så är det bara kul.

2 kommentarer:

  1. Hej Camilla, hoppas allt är bra med dej! Ser at du kommit ur din vintervila du också. Bra tips om sådder som måste vara färska för att gro bra. Ha det gott!
    Blomkärringen

    SvaraRadera
  2. Tjänare tjejen:) Jag måste erkänna att jag aldrig sått vare sig Trillium eller Pulsatillor, Klematis däremot har jag sått och de har aldrig grott. Troligtvis har det INTE varit färska frön:( Ska se om jag vågar mig på några svåra nästa år:) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera