På gång i mitt trädgårdsliv...

VÄLKOMMEN ATT BESÖKA TRÄDGÅRDEN EFTER ÖVERENSKOMMELSE. HAR ALLTID LITE VÄXTER TILL FÖRSÄLJNING.

OBS!

Flyttat till annan ort. Sidan under uppdatering!




lördag 30 januari 2010

Corydalis och Tulpan och andra godingar...

Jag vet egentligen inte vilka blommor jag gillar mest och längtar mest efter. Allihop antlagligen. Den dubbla Svalörten, 'Double Cream' har jag troligen tagit död på, tyvärr, den har i alla fall vuxit väldigt långsamt efter det att jag delade den. Hur som helst det är i alla fall en av de tidigaste växterna. Tillsammans med många andra lökväxter. Många tidiga lökväxter är ett måste för mig - min största glädje för de hinner man se ordentligt. Tulipa pulchella 'Persian Pearl' är en art som jag gillar och det finns några olika namnarter av dessa. Jag skyddar med granris på våren så att de klarar sig från rådjuren. De små arter är ju lättare att skydda än de större.





Tulipa humilis 'Lilliput' är en annan raring.





Jag drömmer om mattor med Corydalis solida under mina buskar. Tidigare har jag satt någon enstaka lök då och då, som jag senare inte sett skymten av...Sorken?? Eller så lyckas jag med det omöjliga - för C. solida ska ju vara sååå lätta! Hur som helst - min dröm har halvvägs uppfyllts, så tillvida att jag fick minst hundra lökar av en trädgårdsvän i höstas! Attans om här inte ska blomma! Dessutom fick jag tillfälle att köpa lök lite billigare från Ruksans då han hade föredrag hos Peter Korn i höstas. Så mina förväntningar på våren är stooora! Och i Ruksans katalog som jag har brevid mig finns mer att drömma om. Nedan kommer C. solida 'Beth Evans' och den tidigare C. malkensis. För dem som inte vet kanske jag ska säga att solidasorterna gärna blandar sig och skapar en variation av färgkombinationer.




Till senare Corydalis finns ju de rikigt blå som brukar vara populära. Jag har en C. cashmiriana som är låg och lysande blå, denna ska tydligen delas vartannat år för att inte gå ut sig, så det får jag inte glömma. En annan blå är den mer vanliga elata som liknar flexuosa. Jag vet faktiskt inte vilken det är jag har. Dessa är lätta att dela och växer som ogräs. Blir bäst i skuggigare och fuktigare rabatter. Sist och faktiskt minst, har jag hört, är C. pachycentra som också är blå, tror jag. Denna har jag ännu inte sett i blom och den har jag i en sandigare rabatt. Bilderna ligger i omvänd ordning.





Suck ja! Och inte slutar det med dessa växter. Nu ska jag återgå till mina fröer som väntar på att få komma i jord. 40 sorter från STA och några andra från olika håll, nästa vecka kommer kanske Konnössörsklubbens fröer och då blir det mest buskar och träd. I år blev det bland annat många olika Dianthussorter från STA, av någon anledning faller jag för en viss sort varje år. Tidigare har jag inte varit så förtjust i nejlikor. Om någon har namnet på vad växten på sista bilden heter så berätta gärna det.



lördag 23 januari 2010

Prima primula och blyg viol - frösådder som mildrar längtan

Att blogga - jag tycker inte det är så lätt, faktiskt! Det kan ju visserligen vara nästan hur personligt som helst, men någon ska ju vilja läsa också! Det finns måååånga bloggar, och många är bra, riktigt bra! Det finns många sidor med fakta om trädgård och växter,mer eller mindre vetenskapliga, också finns alla forum där man som trädgårdsintresserad kan ventilera sitt intresse. Så vad och hur skriver man i sin blogg? Jag vet faktiskt inte, men idag skriver jag om frösådd, och om några av vårens favoritväxter som jag gärna frösår för att stilla min längtan en sådan här vinterdag när termometern återigen gått ner till - 13,5 grader. Det är för kallt!

När jag nu skriver om frösådd kanske jag ska tillägga att jag inte alltid följer alla regler för hur man ska/bör göra. Jag har vetenskapen om frösådd i bakhuvudet men jag är lat och jag chansar. Troligtvis skriver jag om sådant som gått bra. *L*




Primula och Viol är några av de 200-300 sorters frösorter jag sår varje år, men jag sår även andra perenner, buskar och annueller.. Vissa sorter av primula och viol behöver man dock inte så de klarar sin förökning med råge själv, men även om jag ibland anser de vara ogräs så skulle jag sakna deras spontana uppkomster om de inte fanns.Likaså är det med förgätmigej och olika sippor. Jag samlar även in frön av de sorter jag garanterat vill ska få vara kvar hos mig. Av vivorna ovan är den första en frösådd auricula, de finns i en mängd olika former och färger några av mina byter även färg under säsongen, från aprikos till mer lila. Snygga gröna Francisca i mitten vet jag inte om den är frökonstant - den har jag inte frösått själv än. Den undre japonica rosea är lätt att så men får inte bli för blöt (det får inte auriculerna heller) och den finns i vitt och en sort som heter 'Appleblossom', vilken är rosavit flerfärgad, bl.a. Primulor sår jag ett gäng nya varje år för de kan ruttna vid blöta vintrar.

Så till violerna. Jag sår både Pensé och hybridiserade violer men även en del arter. Det är de små arterna jag gillar bäst.
Åh, när det är tjocka blå mattor av violer som doftar under buskarna eller i häckarna när man går förbi en vårkväll! Underbart! Doftviolerna sår jag oftast inte eftersom de klarar sig själva där de trivs. Penséerna tycker jag är svåra att driva fram till när man egentligen vill ha dem, mina blommar hela tiden utom i mars/april när jag vill ha dem. Men andra så som Viola labradorica med sina mörka blad sår jag gärna - de går ut sig hos mig ibland så det är bra med nya.




Andra sorter jag sår är jooi, sororia alba, sororia 'Freckles' några till, de flesta gror snällt.




Så här gör jag när jag sår: (varierar lite med olika fröer) perenner som inte gror direkt, stenkross i botten av krukan/kärlet, planteringsjord ca 2,5 cm, såjord, frön, stenkross, ut. Perenner som gror ganska snabbt: stenkross, såjord blandat med perlit e.d. frön och stenkross (jag tar det även på ljusgroende och det funkar oftast för mig). Jag ställer ut det mesta efter några dagar inne då de dragit vatten, ibland tar jag in dem igen i mars/april för jag är så otålig och nyfiken, för att se om nåt gror. Gör det det, så kan jag drabbas av panik för det är ont om plats med extraljus inne. Men det är kul!





Ja, det var allt för denna gången, hoppas du blivit sugen på att så ett litet frö...
I kommande bloggar har jag tänkt skriva lite om Corydalis och andra vårlökar jag älskar, min kommande utökning av tomten och lite annat smått och gott som jag klurat på, den som lever får se.

lördag 16 januari 2010

Underbara vinter, men dröm om pioner


Lite konstig titel kanske? Jo, men jag har just konstaterat att denna vintern trivs jag med vintern, vilket inte hör till vanligheten. Det är vitt med snö som ligger och det har hållt sig under - 10 vilket jag är tacksam för, högst minus 3 är lagom. Förresten, vad konstigt det blir när man ska skriva om temperaturer och det gäller minusgrader. Jag är definitivt ingen matematiker och har svårt med begreppen i dessa lägen, över och under...Ja, ja, i normala fall så brukar jag längta hysteriskt efter vår vid denna tid, vilket jag faktiskt inte gör nu. Och därmed har jag inte heller ett otroligt habegär efter nya växter som kan slå till som en flykt ur vintervardagen. Skönt!

Frösådderna, som jag ännu inte hunnit ta tag i stillar givetvis en del av längtan och det är dags att så vissa anueller nu, likaså Clematisfröna innan de blir för gamla. Kanske jag hinner det idag. Jag har tagit några sticklingar från pelargonerna redan och även från några andra krukväxter. De klarar sig bra i ett fönster utan drag och med undervärme från elementet, plus extra belysning. När de är ordentligt rotade får de flytta för att ge plats åt de riktigt varmgroende fröna. Just nu gläds jag åt min blomsterlönn som lyser upp med sina orangeröda blommor.



Även några julrosor som inte hunnit i marken, är till glädje, de står tillfälligt inne för att jag ska kunna njuta av blommorna. Julrosor ska visserligen helst avnjutas ute i en naturligare miljö tycker jag.



Just det, så var det detta med dröm om pioner...Jag har fortfarande inte sett mer än hälften av mina 60 pioner i blom, och en del har gjort mig besviken, andra är till stor lycka och driver mig till att skaffa fler. I höstas beställde jag (och betalde, det är skönt när man betalat, så man bara "får" sen) en del fina pioner från Pionexperten i Danmark. Man blir aldrig besviken på deras varor - skulle det bli fel så fixar de det utan problem. De har farligt lockande "tilbud" ibland och det gör att man lätt lägger till nån extra. Så just nu är pionerna offer för min längtan, men man vet aldrig...nästa vecka kanske det är Rhododendronen, Hostorna eller Blåsipporna!

Coral Charm
Flame
"Mammas gamla röda från Mölndal"
Okänd sort (kan vara Best Man)
Shimadaijin
Okänd felleverans - skulle varit White Cap
Belle Center








lördag 9 januari 2010

Promenad med kameran som sällskap


Vinterns kallaste natt, termometern var uppe på - 21 grader under natt och tidig morgon. Vid middagstid var jag ute och matade fåglarna och samtidigt passade jag på att inspektera alla spår i snön. Det såg ut som om det varit krig eller nåt men det var bara haren som varit tokig. Det var riktigt behagligt ute och endast tio minus nu så jag bestämde mig för att "träna" med kameran. Fåglarna lyste med sin frånvaro under tiden jag stod och väntade. På min skogspromenad hoppades jag finna andra motiv att fotografera.

Rundan som i normala, snöfria fall tar ca en halvtimma att gå, tog idag tre gånger så lång tid mest på grund av snön men även för att jag skulle leka fotograf. Tja, några proffsbilder blev det ju inte precis men några blev ganska bra tycker jag. Av nån anledning vill vänder bloggen denna bilden, rättvänd är den ju liiiite bättre faktiskt. Kan du vrida huvudet?





I skogen började jag fantisera om att en björn eller älg skulle dyka upp, inte för att jag inbillade mig att det skulle finnas där men för att jag fått så ont i benen och för varje steg jag tog så halkade jag åt sidorna och bakåt, och jag insåg att jag inte skulle orka springa om det skulle behövas. Det enda som kunde likna ett djur var en liten rotvälta som jag tyckte påminde om en räv och den behövde jag inte anstränga mig för.



Väl hemma igen återgick jag till att fotografera fåglarna men det blev inte så lyckat de var inte så många men jag kände mig nöjd när jag kom in och fick värma mig.

fredag 8 januari 2010

Gissa växten om ni kan...

Idag på fikarasten började vi prata om blommor, ja, det var väl jag som nämnde något om lysrör och sånt som jag skulle få fixat. Då säger min jobbarkompis att han har en fin blomma hemma i trädgården som blommar nästan året om, ja ??? Det vet väl alla vad det är för blomma, eller? Vit, med lite orange i mitten, som en viol i formen med maskrosliknande blad..breder ut sig för varje år, troligen en gammal växt då det finns många ängsblommor som backsippor, linnea, blåklockor mm. (Sån äng vill jag ha..) Jag vill veta vad detta kan vara, jag har bara julros i huvudet men det kan det ju inte vara. Kommentera gärna!

Skulle ju träna med min nya kamera men vet inte vad jag ska fotografera riktigt. Mina krukväxter är så fula nu så jag vill slänga dem, var tvungen att kolla på mina bilder för att minnas varför jag har dem. De som fortfarande blommar är Orkidéerna. Ute kan man ju fotografera men idag var det så kallt. Ska träna på att fota fåglarna, och just nu önskar jag en vessla till trädgården. Tänk vad häftigt att kunna få se och fota den. Men det händer nog inte.

Ok, jag fastnade lite bland bilderna i alla fall och då kom jag på att jag saknar en del väldigt mycket, bland annat mina hostor och så saknar jag mina liljor. Har jag tur så har inte sorken haft dem till vintersupé tillsammans med liljebaggarnas avkommor som hjälpt till med ovandelen till höstlunch.

Jag tror det är varitationen av färger jag gillar bäst och de passar nästan till allt.







torsdag 7 januari 2010

Julledigheten slut och nu kan våren börja...

Kanske lite för optimistiskt tänkt efter att ha varit ute och promenerat omgiven av ca 40 cm snö. Humlesurr och plommonblom känns kanske lite långt borta nu,



...men vips så är vi där. Jag vet! Jag är lärare, så...nu är det bara fem veckor kvar till sportlovet och då, då blir det stora frössåddtiden. Sen är det bara sju veckor till påsklovet och så fortsätter det. Vid sportlovet har de flesta fröerna kommit, men jag har tjuvstartat lite redan nu, med de jag hade, så det blir nog några hundra sorter i år med.

Idag kom det bara ett paket med posten, annars vet man inte vad som kommer, till våren, men där är vi ju inte än. Men nu är jag beredd när våren kommer, sådderna ska räddas, kriget kan börja. Sniglarna ska inte få ta över i år. De jag har är visserligen inga mördare, än...men det är jag! I alla fall när mina Blåsippor och Riddarsporrar är illa ute. Man vill ju hinna se resultatet nån gång. Hepatica nobilis rubra plena, är nästan alltid först av Blåsipporna (den kan man inte fröså).



Men som sagt nu får jag nöja mig med att fylla lagret med det som behövs för säsongen och se till att hålla fåglarna vid liv så de hjälper mig med andra icke-önskvärda djur i sommar. Ja, just det - min nya kamera måste jag lära mig också, så nu ska det bli bättre bilder hoppas jag. Svårt att få bra foton på fåglar tycker jag, de sitter ju aldrig still så länge.

Medan trädgården vilar så passar jag på att jobba, lära mig min nya kamera och vänta på fröer från Konnässörsklubben, Trädgårdsamatörerna och spännande byten.Kanske det är tur att det är vinter ett tag till så man hinner lite annat som inte bara har med trädgården att göra?

tisdag 5 januari 2010

Tjenare bloggen - min nya vän?


Eller inte alls...för vad ska jag skriva här egentligen. Jag har redan hjärnsläpp, hur lyckas alla som bloggar? Citat, dikter, tänkvärda ord och påståenden och inte minst en massa läckra bilder.


Ok, en trädgårdsblogg ska det vara i alla fall, det förstår man på namnet, tror jag. En del annat kommer den nog handla om med när jag kommer så långt. Men nu ska jag bara fundera på vad jag ska börja med.


Tar gärna emot tips och idéer för hur man får detta att funka.

Nu när det snöar som värst ute längtar jag som mest till våren och då är det bra med något som gör att man kan tänka på annat.