På gång i mitt trädgårdsliv...

VÄLKOMMEN ATT BESÖKA TRÄDGÅRDEN EFTER ÖVERENSKOMMELSE. HAR ALLTID LITE VÄXTER TILL FÖRSÄLJNING.

2018 Kommer jag ha Öppen Trädgård i samband med

Tusen Trädgårdar den 1 juli,
http://www.tradgardsriket.se/
Lands Öppen Trädgård den 15 juli

lördag 30 januari 2010

Corydalis och Tulpan och andra godingar...

Jag vet egentligen inte vilka blommor jag gillar mest och längtar mest efter. Allihop antlagligen. Den dubbla Svalörten, 'Double Cream' har jag troligen tagit död på, tyvärr, den har i alla fall vuxit väldigt långsamt efter det att jag delade den. Hur som helst det är i alla fall en av de tidigaste växterna. Tillsammans med många andra lökväxter. Många tidiga lökväxter är ett måste för mig - min största glädje för de hinner man se ordentligt. Tulipa pulchella 'Persian Pearl' är en art som jag gillar och det finns några olika namnarter av dessa. Jag skyddar med granris på våren så att de klarar sig från rådjuren. De små arter är ju lättare att skydda än de större.

Tulipa humilis 'Lilliput' är en annan raring.

Jag drömmer om mattor med Corydalis solida under mina buskar. Tidigare har jag satt någon enstaka lök då och då, som jag senare inte sett skymten av...Sorken?? Eller så lyckas jag med det omöjliga - för C. solida ska ju vara sååå lätta! Hur som helst - min dröm har halvvägs uppfyllts, så tillvida att jag fick minst hundra lökar av en trädgårdsvän i höstas! Attans om här inte ska blomma! Dessutom fick jag tillfälle att köpa lök lite billigare från Ruksans då han hade föredrag hos Peter Korn i höstas. Så mina förväntningar på våren är stooora! Och i Ruksans katalog som jag har brevid mig finns mer att drömma om. Nedan kommer C. solida 'Beth Evans' och den tidigare C. malkensis. För dem som inte vet kanske jag ska säga att solidasorterna gärna blandar sig och skapar en variation av färgkombinationer.
Till senare Corydalis finns ju de rikigt blå som brukar vara populära. Jag har en C. cashmiriana som är låg och lysande blå, denna ska tydligen delas vartannat år för att inte gå ut sig, så det får jag inte glömma. En annan blå är den mer vanliga elata som liknar flexuosa. Jag vet faktiskt inte vilken det är jag har. Dessa är lätta att dela och växer som ogräs. Blir bäst i skuggigare och fuktigare rabatter. Sist och faktiskt minst, har jag hört, är C. pachycentra som också är blå, tror jag. Denna har jag ännu inte sett i blom och den har jag i en sandigare rabatt. Bilderna ligger i omvänd ordning.

Suck ja! Och inte slutar det med dessa växter. Nu ska jag återgå till mina fröer som väntar på att få komma i jord. 40 sorter från STA och några andra från olika håll, nästa vecka kommer kanske Konnössörsklubbens fröer och då blir det mest buskar och träd. I år blev det bland annat många olika Dianthussorter från STA, av någon anledning faller jag för en viss sort varje år. Tidigare har jag inte varit så förtjust i nejlikor. Om någon har namnet på vad växten på sista bilden heter så berätta gärna det.4 kommentarer:

 1. Hej Camilla!
  Oj, så fint det var här!
  Jag är också ny bloggare och har börjat surfa runt för att titta hur andra har det hos sig... och det är ju sååå roligt!! Man lär sig massor, och får nya idéer hela tiden. Önskar nu att jag tagit fler bilder genom åren, jag älskar att uppleva nuet och tror att det skall pågå för alltid (och då behöver man ju inte avporträttera det...;-)).
  Blev glad av dina bilder på corydalisarna! Tack!
  Hillevissan

  SvaraRadera
 2. Tack! Roligt att du tittade in och skrev. Jag är också ny som bloggare och är imopnerad av allas olika stilar och idéer.

  Camilla

  SvaraRadera
 3. Hej Camilla!
  Jättefina bilder på dina blommor! Såg att du hittade en kalender, jag har bytt idag till en svensk med bara dagens datum. Den ser ut som en sådan där man rev av ett blad varje dag. Man ser också namnsdagar på den.
  Christina

  SvaraRadera
 4. Vackra blommor...man längtar verkligen till våren och sommaren och allt som hör trädgården till nu.

  Mia

  SvaraRadera